Της Τρίχας το Γεφύρ

"ΤΗ ΤΡΙΧΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ"



Του Θ. Κανονίδη

Σκηνοθεσία: Κωστής Μελιάδης
Σκηνογραφία: Χρήστος Τσολερίδης


Λίγα Λόγια για το έργο:

«... δι' ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν...»

Στην ανάλυση του ορισμού της «κατ' Αριστοτέλην» ερμηνείας για την τραγωδία, το θρυλικό λαϊκό άσμα «Τη Τρίχας το Γεφύρ» διαγράφει το λυτρωτικό αποτέλεσμα (σκοπό) της τραγωδίας και τα αισθήματα της ανθρώπινης θυσίας για το κτίσιμο του γεφυριού. Μάταια χίλιοι μάστοροι και μύριοι μαθητάδες εργάζονταν. Ό,τι την μέρα έχτιζαν το βράδυ γκρεμιζόταν.

Το στοιχείο της Γέφυρας ζητούσε θύμα και μάλιστα ανθρώπινη θυσία (ο Αγαμέμνων θυσιάζει την Ιφιγένεια), το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και κρατά απο την αρχαία Ελλάδα και συνεχίσθηκε στους προχριστιανικούς χρόνους - ίσως, μέχρι και σήμερα.

Το έργο περιγράφει το θρύλο για τα τραγικά γεγονότα που έγιναν στην μικρή ελληνική πόλη στην Τουρκία, όπου οι δυνάμεις της κακίας και του σκότους εμπόδισαν την ανέργεση της γέφυρας πάνω απο ένα ορμητικό ποτάμι και έτσι εμπόδισαν την ευτυχία δύο νέων ανθρώπων που ένωσαν τη μοίρα τους.

Το τραγούδι «Τη Τρίχας το γεφύρι» είναι ένα απο τα πιο θρυλικά ποντιακά τραγούδια που μεταβιβάστηκε απο στόμα σε στόμα και απο γενεά σε γενεά. Ο ίδιος ο μύθος υπάρχει στην Κύπρο και σε σαραντα πέντε γεφύρια της περιοχής των Βαλκανίων. Ο Θ. Κανονίδης στο θεατρικό του έργο επέλεξε δύο φιλοσοφίες να συγκρούονται, η μία ήταν της χριστιανικής θρησκείας και η άλλη της μαγείας.

Ο Κων/νος ήταν αυτός που αντιπροσώπευε τη θρησκεία και ο Χουλιαράς με τον γιό του τον υπαρκτό δαίμονα.Η δυναμική της συγκρούσεως έδωσε τον μύθο που συμβολίζει τον αγώνα της οικογένειας για την επιβίωση της απέναντι στην φύση με τα δεινά της και απο την άλλη το πονηρό και το κακό που προέρχεται απο τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτή η δυνατή σύγκρουση θεμελιώνει ένα θεατρικό έργο με αρχή-μέση και κάθαρση στο τέλος. Σε όλες τις κοινωνίες απαιτούνται μεγάλες θυσίες για να κατανοήσουν το επιθυμητό:


Πρωταγωνιστούν:

Χουλιαράς(Μάγος):                            Γεωργιάδης Ιωάννης

Ηλίας (Γιός του Μάγου):                    Κωστελίδης Χάρης

Κωνσταντίνος (Πρωτομάστορας):  Δασκουλίδης Λευτέρης

Παρθένα (Χήρα):                               Ταχμαζίδου Ειρήνη

Κάλη(Κόρη της χήρας):                     Δασκουλίδου Σοφία

Λαχανάς(Κοτσαμπάσης):                  Καρακασίδης Πόλυς

Νικόλας(γιός του Λαχανά):              Βενετικίδης Ιωάννης

Θυμία (κόρη του Λαχανά):              Νυμφοπούλου Αγγελική

Σοϊλεμέζ (ηγούμενος):                    Νικολαϊδης Θόδωρος

Θόδος (Βοηθ. Χουλιαρά):                Αμοιρίδης Κώστας

Πάντζος (Εργάτης):                          Κοντεσίδης Παναγιώτης

Δημήτρης (Εργάτης):                       Κεσαπίδης Φίλιππος

Λάζαρος (Εργάτης):                         Παυλίδης Παύλος

Χωρικές: Γεωργιάδου Ρούλα, Καρακασίδου Μαρία, Βενετικίδου Σοφία, Μπουζάνη Εύα


Μερικές σκηνές απο το έργο:



Για πληροφορίες σχετικά με τα Θεατρικά έργα των Ακριτών και κλείσιμο παραστάσεων επικοινωνήστε στο E-mail: info@akritestoupontou.gr ή τηλεφωνήστε στο (0030) 2310-667891










Powered by Neoweb.gr a unit of Inventics S.A. Corporation